Food Photo
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti – organizează în fiecare an evenimente fotografice cu ocazia Zilei Fotografiei in România (ziua de naştere a lui Szathmári Pap Károly – Carol Popp de Szathmári). În acest an îl au ca invitat pe domnul Eifert János, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi contemporani maghiari, personalitate marcantă a artei fotografice mondiale.
În cadrul acestui eveniment la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti fotograful- pedagog Eifert János şi cheful ORBÁN Ferenc vor ţine un workshop Food Photo, în cadrul căruia fotograful le va înlesni participanţilor să aibă acces la o experienţă inedită în food photography şi împreună cu bucătarul vor explica în detaliu nu numai compoziţia unei imagini bune, dar şi acele elemente care nu ţin de fotograf, cum ar fi compoziţia unei mese, ideile creative în aranjarea mâncării pe platou.
Va explica tehnicile de iluminare, efectele speciale, post-procesarea fotografiilor:
– aranjamentul produselor;
– aşezarea luminilor (principală, secundară şi de efect) în cercul de lumini;
– analiza imaginilor digitale;
– pregătirea imaginilor pentru tipar;
– editare şi procesare imagini digitale.
ORBÁN Ferenc şi-a început cariera ca ziarist, dar nu-i era străină nici gastronomia, căci în cariera sa de ziarist a redactat o perioadă de timp şi o pagină tematică de gastronomie. Dar asemenea feciorilor din basmele populare secuieşti, odată şi-a luat zborul către Anglia, de unde s-a întors peste câţiva ani ca bucătar profesionist, propunându-şi revoluţionarea bucătăriei secuieşti. Nu este primul şi poate nici ultimul – dacă ne gândim la Kövi Pál (sau Paul Kovi), căci directorul de odinioară, apoi proprietarul Four Season (împreună cu Margittai Tamás, sau Tom Margittai) au promovat bucătăria transilvăneană în lume cu volumul lor intitulat Erdélyi lakoma (Ospăţ transilvan). Orbán Ferenc a absolvit The Bournemouth and Poole College din Anglia, apoi a lucrat alături de renumitul Marco Pierre White (primul chef-bucătar al lui Gordon Ramsey) la Marco Pierre White Wheeler’s of St. James’ restaurant Yateley în Camberley. În vara anului 2013 a revenit acasă, în prezent încercând să-şi împlinească visul ca liber-profesionist, alături de Harmopan Bistro din Miercurea Ciuc. Orbán Ferenc declară că „Gastronomia este parte a culturii, iar despre cultură spunem că însumează acele cunoştinţe organizate şi depozitate în instituţiile prin care societatea răspunde la provocările mediului.” (A rántott húson túl, szekelyhon.ro).
Pentru detalii şi înscrieri trimiteţi un e-mail la adresa: bumkk@bumkk.ro
Foto: www.cnntraveller.com