Creative Class

Made for beautiful minds

Dan Piersinaru

Am avut placerea sa il cunosc pe Dan in urma cu patru ani, un tanar creativ, sensibil, pozitiv, pasionat de arta, dornic sa dezvolte proiecte creative. Dan a reusit sa puna bazele platformei Autor, proiect care astazi joaca un rol foarte important in sustinerea si dezvoltarea designului de bijuterie romanesc.
Dan Piersinaru este un exemplu de daruinta si pasiune pentru arta, pentru care merita tot respectul si admiratia noastra. Dan Piersinaru nu este numai un foarte bun art developer, el insusi este un artist desavarsit. Astazi , va facem cunostinta cu Dan Piersinaru, fotograf contemporan.

Dan Piersinaru a absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, Sectia Foto-Video Multimedia, fiind prezent in manifesterile tinerilor artisti incepand cu 1999.
A continuat studiile în cadrul unor burse si programe pentru tineri artisti, precum: L’erban, école régionale des beaux-arts de Nantes, Franta; Pépinières européennes pour jeunes artistes, Paris, Franta; Okuparte, Huesca, Spain. De asemenea, Dan Piersinaru a participat la scolile de vara din Frankfurt si Belgrad.
Specializat in fotografie, arta video si arta digitala, el este si autorul unor proiecte interactive, bazate si pe metode de creatie traditionale, adaptate situatiilor concrete.
A avut mai multe expozitii personale: Le Lieux Unique, Nantes, Franta, Centrul Cultural Sindan, Cluj-Napoca, Galeria Ataş, Cluj-Napoca; Aiurart Art Space, Anaid Art Gallery, Bucuresti; Burghof, Basel, Elvetia.

Viziunea artististului Dan Piersinaru variaza intre fotografie si video, intre instalatii, desen si obiect. Folosind aceste unelte el compune instalatii de arta in care motivul identitatii se combina cu teme ca starea de tranzitie in timp a unui loc sau personaj uman, compozitii si stari generate de accidente, miscari si sentimente spontane, conturarea starilor de incertitudine, anonimatul si efemerul din jurul sau.
El lucrează impreuna cu alti artisti si uneori curatoriaza expozitii de design, gasind un echilibru intre lumea pragmatica a trend-urilor si una a conceptelor artistice. Pe de alta parte el are propriul studio de fotografie, unde realizeaza campanii de imagine pentru fundatii și ONG-uri, iar pe alta parte este activ implicat in expozitii de arta si proiecte curatoriale.

Prima expozitie pe care am avut placerea sa o admir a fost Mutation.
„In proiectul Mutatie Dan Piersinaru opteaza pentru un discurs auster al carui focus este procesul de uitare in care contactul cu imaginea are loc în directia asumarii unei categorii niciodata fixe, relevand o realitate nu doar subiectiva si selectiva, ci mai ales instabila. Entuziasmul unei trairi sau panica unui moment inregistrate in imagini intra intr-un process de estompare, mecanism de autoaparare al creierului care astfel poate asimila noi experiente si trairi. Mutatie este un exercitiu de reflectare a limitelor memoriei la nivelul receptarii imaginii si prilej de reflectie asupra acestor limite, niciodata aceleasi, mereu altele.”

Share

/ Previous